Srpanj, osim (ne)službenog početka sezone godišnjih odmora, označava period veselja za ljubitelje svježih bobica, posebice borovnica.  Ova zaista zanimljiva bobičasta biljka izvrsno podnosi različite vremenske prilike. Borovnice su tamno plave boje, a površina im je kao zamagljena – to je ujedno i svojevrsni znak raspoznavanja svježih borovnica, a dodajmo i kako su upravo borovnice najmanje kvarljive. Odlika izdržljivosti odlična je, uzmemo li u obzir da borovnice u hladnjaku mogu stajati 10 do 14 dana. Odlučite li smrznuti ovu hranjivu namirnicu, imajte na umu da ih valja potrošiti u nadolazećih 10 do 12 mjeseci. Borovnica je vodeća namirnica po količini antioksidansa, bogata je vlaknima, snižava kolesterol, puna je vitamina C, povoljno djeluje na prehlade, astmu, a ima i antibakterijski učinak kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv nadimanja.

Osim bobica, iskoristivi su i listovi i to za čaj kojim ćete smanjiti izglede za šećernu bolest. Dovoljna je šaka suhih ili svježih listova borovnice na litru kipuće vode. Pripravak treba stajati 10-ak minuta prije nego se konzumira, po mogućnosti bez dodatka šećera i sladila.

Odlučite li se za uzgoj borovnica, nećete požaliti, budući da ova otporna biljka podnosi temperature do -25°C, no u ljetnom periodu, u slučaju manjih količina padalina, potrebno ju je navodnjavati. Za nasad borovnica odaberite južnu stranu, a prije sadnje i pripreme rupa dubine od oko 25 cm, potrebno je pripremiti tlo, najbolje gnojidbom. Preporučamo BLOCKS organsko gnojivo sa popratnim djelovanjem.  Borovnice se sade tijekom listopada i studenog. Prve godine nakon sadnje uklanjaju se cvjetni pupoljci, a s vremenom se vrši i rezidba (kad dosegnu visinu do maksimalno 1,5 m).

Bez obzira odlučite li se za uzgoj borovnica za vlastite potrebe ili pak za daljnju distribuciju, u BIOinputu pronaći ćete sve što je potrebno da bi Vaši nasadi bili rodni, zdravi i uspješni.