U svakoj proizvodnji, pa tako i u proizvodnji lješnjaka i oraha postoje etape proizvodnje koje je nužno poštivati. Kako od samog početka izborom i pripremom zemljišta, izborom zdravih sadnica te pravilnom sadnjom osiguravamo dobar start za rast i razvoj, tako svake naredne godine gnojidbom i zaštitom osiguravamo dobivanje visokih i kvalitetnih prinosa.

Doista je puno članaka o gnojidbi i zaštiti lješnjaka i oraha, no njihov ekološki uzgoj nije bio jednostavan jer u paleti proizvoda za zaštitu i ishranu nije bilo proizvoda koji bi u potpunosti zadovoljavali visoke kriterije po pitanju zaštite i ishrane.

Tvrtka BIOinput objedinila je znanje i iskustvo svojih agronoma te na tržište plasirala nove i učinkovite proizvode za ekološku proizvodnju svih kultura, pa tako i za proizvodnju oraha i lješnjaka. Za gnojidbu, kao prvu radnju početkom vegetacije u paleti proizvoda donose peletirana GRENA gnojiva koja posjeduju ekološki certifikat, sredstva za zaštitu bilja, tekuća gnojiva za folijarnu primjenu i primjenu navodnjavanjem te razne biostimulatore i ojačivače bilja.

Zašto su Grena gnojiva najbolji izbor za vaše biljke?

Zato što se, zahvaljujući značajnom udjelu aminokiselina, peptida, huminskih i fulvo kiselina, kao i karboksilnih kiselina, u različitim formulacijama, GRENA proizvodi lako vežu za elemente prisutne u zemljištu. Mikro elementi prisutni u GRENA gnojivu čine kompletnu biljnu ishranu i osiguravaju snažan i uravnotežen rast i razvoj. Osim toga, GRENA proizvode karakterizira i sadržaj makroelemenata organskog porijekla, kao što su: fosfor, kalij, kalcij,magnezij i sumpor.

Svi proteini su sastavljeni od aminokiselina, koje su najbolji izvor organskog dušika. Slobodne aminokiseline omogućavaju trenutno oslobađanje organskog dušika, a peptidi i denaturirani proteini omogućavaju dugotrajno, sporo oslobađanje (2-6 mjeseci). Zahvaljujući huminskim i fulvičnim kiselinama koji se nalaze unutar Grena gnojiva, poljoprivredno zemljište pokazuje stabilnost u procesima mineralizacije. Kada ovih kiselina ne bi bilo, u tlu proces mineralizacije odvijao bi se vrlo brzo i doveo do ispiranja hranjiva.

Preporuke za jesensku gnojidbu i proljetnu prihranu

Kada pričamo o uzgoju lješnjaka i oraha, potrebno je napraviti osnovnu (jesensku) gnojidbu te proljetnu prihranu. Jesenska gnojidba lješnjaka i oraha može se obaviti formulacijom Grena 3:8:8+10CaO ili Grena life 4:6:10+2MgO.

U proljeće potrebno je obaviti prihranu peletiranim gnojivom Grena biosprint kalcij 9:3:1+6CaO. Nakon toga slijede prihrane Lyso aminom (8% dušik i aminokiseline) u kombinaciji sa Boroxom (11% B) prije cvatnje, te još jednom ili dvaput upotrijebiti Lysoamin (8% dušik+ aminokiseline) + Kappabios NK 3:6.

Osim spomenutih kombinacija, a ovisno o analizi tla može se kombinirati još i Grena Biotech 3.10.5+2MgO, Gran semina 4.10.0+Zn, Grena Olivo special 9:1:1+6Cao.

Točne doze odrediti prema analizi tla

Za list i plod oraha važna je prihrana kalijem, fosforom, dušikom i magnezijem. Stoga je kombinacija Lysoamin + Idro grena energy odličan izbor za upotpunjavanje spomenutih potreba za hranjivima. Točne doze gnojiva, tekućih i peletiranih određuju se prema analizama tla te prema starosti nasada i specifičnostima podneblja. Što se tiče zaštite i ojačavanja bilja, u tablici se nalaze neki ekonomski važni štetnici i bolesti te pripravci koji svaki na svoj način utječe na štetočine.

Tablica 1. Ekonomski važni štetnici i bolesti te preporučeni pripravci

Naziv štetnog organizma Sredstvo
Uši (npr. Callapbis juglandis)

Ljeskotoč (Curculio nucum)

Orahova muha (Rhagoletis completa),

Stjenice (Pyluscoryli)

Grinje (Phytocoptella avellanae, Aceria tristriata)

ASSET – 4% piretrin, biološki insekticid

DOMINUS – ekstrakt biljnih ulja (neem drvo)

BOUNDARY – ekstrakt biljnih ulja

SBS 200 K PLUS – hidroalkoholna otopina kalijevih soli

Bakterioze

Xanthomonas campestri spv. juglandis

Xanthomonas arboricol apv.corylina

MIKROORGANIZMI – korisne bakterije,

SECUR 30 – gnojivo bakreni-oksiklorid 30%

Pepelica lijeske

Phyllactinia guttata

SULFAR – fungicid na bazi 45% sumpora i proteina

SECUR ZOLFO – gnojivo na bazi 40% sumpora

BLOCKS – gnojivo koje djeluje na obrambene mehanizme biljka

Pjegavost lista i sušenje SECUR 30 – gnojivo na bazi bakar-oksiklorida
Siva pjegavost orahova lista

Gnomonia leptostyla

SECUR 30 – gnojivo na bazi bakar-oksiklorida

BLOCKS – biljni ekstrakt koji budi obrambene reakcije biljke

MIKROORANIZMI – korisne bakterije koje stvaraju fizičku barijeru

Za sve detalje, koncentracije i konkretna pitanja obratite se tvrtki BIOinput na brojeve telefona: 091/602-4930 ili 098/797-708. Više informacija možete naći na web stranici.

Autori: Borić Martina, Markušić Željko, Foto: radlak/pixabay.com