Vrijeme je da proizvođači uljane repice pregledaju svoje usjeve kako bi utvrdili pojavu najopasnijih štetnika uljane repice: repičinog sjajnika i repinih pipa.

Masovna pojava repičinog sjajnika pri 15°C

Čim temperature narastu do 8°C trebamo se pripremiti na mogućnost pojave repičinog sjajnika (Meligethes aeneus), najrasprostranjenije vrste sjajnika u našem podneblju te ekonomski značajnog štetnika uljane repice. Štetnik prezimljuje u tlu, a kada temperatura naraste 8-10°C počinje izlaziti iz tla. Masovna pojava je kada temperatura naraste na 15°C, a obzirom da je uljana repica tada vrlo mala i osjetljiva, štete mogu biti vrlo velike. Hrane se pupovima te se takvi pupovi osuše. Kada se cvjetovi otvore sjajnik više nije štetan jer se tada hrani polenom. Najveće štete mogu nastati kod “rane” pojave repičinog sjajnika na uljanoj repici koja je u fazi formiranja cvjetnog pupa. Prema podacima iz strane literature, najveće štete su na pupovima veličine do 2 mm. Vrlo često se događa da nakon toplijeg perioda zahladi pa se period do cvatnje oduži tako da ovaj štetnik ima puno vremena raditi štete. U takvom produženom periodu cvatnje katkad su potrebna i dva prskanja.

Pregled je potrebno obavljati svakodnevno i to oko podneva kada su najviše temperature i štetnik je najaktivniji.

Preporučena sredstva za zaštitu tvrtke BIOinput

Repičine pipe štetu rade bušenjem stabljike i peteljke lišća

Drugi ekonomski vrlo značajan štetnik koji se ujedno javlja u ovo vrijeme je velika repičina pipa(Ceutorhynchus napi) i mala repičina pipa (Ceutorhynchus pallidactylus). Često se javljaju i 2-3 tjedna prije sjajnika. Ekonomski su značajni štetnici jer štete rade bušenjem stabljike i peteljke lišća. Također prezimljuju u tlu i pri temperaturama iznad 9°C počinje let odrasle pipe. Ženke odlažu jaja u stabljiku i peteljku lista te se ličinke ubušuju u stabljiku i peteljke lista te izgrizaju tkivo.

Tablica: Načini suzbijanja štetnika koje nudi tvrtka BIOinput

Sredstvo Namjena Objašnjenje
Boundary SW

Repičine pipa

Repičin sjajnik

Lisne uši

Ovaj proizvod je u svijetu poznat kao vrhunski imunostimulator koji djeluje na obrambenu funkciju biljke.

U praksi, djeluje kontaktno te stvara film na biljkama te ujedno zbog uljnog sastava raznih biljaka fizički djeluje štetnike. Rješava probleme štetnika sa tvrđim oklopom (sjajnik, buhač, ljeskotoč).

Koristi se prskanjem u koncentraciji od 0,3-0,5%

Djelovanje mu pojačava proizvod Dominus koji u svom sastavu ima uljeneema.

Registriran kao organsko dušično gnojivo sa 4% organskog dušika.

Dominus

 

Repičine pipa

Lisne uši

Proizvod na bazi neema. Djeluje na ojačavanje biljaka i indirektno na štetnike koje sišu i grizu list.

Proizvod se koristi folijarno prskanjem u koncentraciji od 0,4%. Moguće je i djelovanje na nematode u tlu.

Folijarno 300-500 ml na 100 litara vode.

Djeluje kao azadirachtin na lisne uši i sve sisajuće i grizajuće insekte.

Spada u skupinu dušičnih gnojiva, sa 4% organskog dušika.

Asset

Lisne uši

Lema

Bioinsekticid kontaktnog djelovanja na bazi prirodnog piretrina (4%). Odlična učinkovitost na gotovo sve štetnike. Djeluje isključivo trenutno i ne ostavlja rezidue. Koristi se prskanjem u koncentraciji od 70-120 ml u intervalima 2 dana. Za gotovo sve štetnike i na svim kulturama. Koristi se za lisne uši, muhe, mušice, gusjenice, ličinke, tripse, savijače, osice, stjenice i ostalo. Ima karencu 2 dana. Djeluje na jaja, ličinke i odrasle oblike.

Pojačava djelovanje Boundary-a i Dominus-a

Za doze, koncentracije i načine primjene kontaktirajte tvrtku BIOinput.