Monilija laxa Monilija fructigena vrlo su ekonomski značajne bolesti koštićavog voća. Najčešće napadaju višnju, trešnju, breskvu, marelicu, šljivu i rjeđe jabuku i krušku.

Prvi simptomi se manifestiraju u vidu sušenja mladica u cvatnji ili odmah iza cvatnje. Mladica procvate, ali tada veći ili manji broj cvjetova počinje naglo smeđiti, sušiti se i propadati.

Gljivica najčešće prezime u oštećenim granama i zaraženim mumificiranim plodovima koji ostanu u krošnji ili ispod nje. Osim grančica i mumija na stablu, mogući je razvoj i iz ostavljenog i trulog voća ispod stabala u proljeće. Najčešća je infekcija kroz cvijet.

Gljivice uzrokuju sušenje mladice


Sredstvo Propoli tvrtke BIOinput

Najkritičnije razdoblje za infekciju je cvatnja uz kišovito i prohladno vrijeme. Konidije gljive prodiru kličnom cijevi u unutrašnjost cvijeta putem cvjetne njuške, latica ili prašnika. Micelij nastavlja rastom i ulazi u cvjetnu stapku te poslije u mladicu gdje izlučuje toksine i uzrokuje sušenje mladice. Ukoliko je vrijeme tijekom cvatnje vlažno i povoljno za razvoj bolesti tijekom više godina gljiva prisutna na stablima kroz nekoliko vegetacija stradaju mladice, javlja se smolotok i voćka se polagano slabi i suši, što se najčešće događa kod breskve, marelice i višnje.

Kada voćka prođe fazu cvatnje i plodovi malo narastu, nema više mogućnosti prodora gljive u mladicu.

Tvrtka BIOinput nudi tri načina za borbu protiv ove opasne i uporne bolesti.

Tri načina tretiranja voćaka

Koji način odabrati ovisi o voćnoj vrsti, o kondiciji biljke i intenzitetu bolesti prijašnjih godina. U svim tehnikama suzbijanja koriste se sredstva koja imaju kontaktno djelovanje te rade fizičku barijeru na biljci zbog koje patogen ne može ući kroz cvjetnu stapku u unutrašnjost biljke. Osim toga, sredstva djeluju tako da ojačavaju imunitet biljke i induciraju njen autoimunitet stimulirajući razvoj fitoaleksina. Zaštita u ekološkoj proizvodnji isključivo je preventivna. Suzbijanje bolesti nije lako, pogotovo ako je tijekom cvatnje kišovito.

Tablica 1. Tri načina tretiranja

Sredstvo Vrijeme tretiranje Napomena
Mikroorganizmi
 1. Prije cvatnje
 2. 5-10% otvorenih cvjetova
 3. Pun cvijet
 4. Precvjetavanje- 70% otpalih latica
 5. Pred berbu
 6. U berbi

Doze koje se koriste za prskanja su od 3-5 l/ha.

Sredstva djeluju na smanjivanje potencijala šupljikavosti lista i kozičavosti lista.

Red block
 1. Kraj cvatnje
 2. Početak šare
 3. Dozrijevanje
Koristiti dovoljno vode, dobro okupati biljke. Proizvod sadrži jako puno crvenih algi, joda i karboksilnih kiselina koje utječu na površinu na koju su nanijete. Osim toga u fazi šare i u berbi proizvod djeluje na ujednačeniju boju i povećava brix-e u plodovima.
Securzolfo + Propoli
 1. Prije cvatnje
 2. Cvatnja
 3. Otpadanje latica
 4. Od šare do berbe
Bitno je da je biljka pokrivena proizvodom tijekom cijelog razdoblja cvatnje.

Za točne doze kontaktirajte tvrtku BIOinput!

Osim prskanja, u ekološkoj proizvodnji je više nego u bilo kojoj drugoj proizvodnji obavezo primjenjivati agrotehničke mjere. Potrebno je odstraniti suhe ili polusuhe grančice barem 20 centimetara ispod mjesta infekcije. Sve mumije se moraju odstraniti, spaliti i zakopati kako bi se smanjio infektivni potencijal bolesti.

Za sve detalje o zaštiti voćaka, obratite se tvrtki BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Xilius/bigstockphoto.com