Monilija laxa i Monilija fructigena spadaju među najznačajnije bolesti koštičavog voća, uzrokujući velike ekonomske štete. Najčešće napadaju višnju, trešnju, breskvu, marelicu, šljivu, a rjeđe jabuku i krušku.
Infekcije se najčešće javljaju u fazi cvatnje, pogotovo u kišovitim i prohladnim uvjetima, kada gljivica prodire kroz cvjetne organe i uzrokuje sušenje mladica. Ako se bolest ne suzbije na vrijeme, može uzrokovati smolotok, slabljenje stabla i postepeno propadanje biljke.
Kako prepoznati simptome monilije?
✔ Sušenje mladica u fazi cvatnje – cvjetovi naglo posmeđe i suše se
✔ Mumificirani plodovi koji ostaju na stablu ili ispod krošnje
✔ Smolotok i postupno propadanje stabla, naročito kod breskve, marelice i višnje
✔ Infekcija plodova – trulež koja se širi koncentričnim krugovima
Najveći rizik od zaraze je u cvatnji, kada kišovito vrijeme stvara optimalne uvjete za razvoj bolesti.
Mjere zaštite i tretiranje monilije u ekološkom uzgoju
Ekološka zaštita temelji se na preventivnim tretmanima, koji sprječavaju prodor patogena u biljku i jačaju njezin prirodni imunitet. Ovisno o vrsti voćke, kondiciji biljke i prethodnim zarazama, mogu se primijeniti tri različita pristupa tretiranju monilije.
Tretiranje monilije u ekološkoj proizvodnji zahtijeva pravovremenu preventivnu zaštitu, budući da se bolest ne može učinkovito suzbiti nakon što se pojave prvi simptomi.
Biološka zaštita mikroorganizmima (Zlatna ribica) jača imunitet biljke
Pottasol i Chitosano sprječavaju prodor patogena i poboljšavaju kvalitetu plodova
Phytogreen sumpor osigurava dugotrajnu preventivnu zaštitu
Redovitim tretiranjem i pravilnim održavanjem nasada moguće je značajno smanjiti rizik od zaraze i očuvati zdravlje voćnjaka.
Dodatne agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji
Osim pravilnog tretiranja, ključno je provoditi agrotehničke mjere kako bi se smanjio infektivni potencijal bolesti:
✔ Uklanjanje zaraženih grana – rezati barem 20 cm ispod mjesta infekcije
✔ Odstranjivanje mumificiranih plodova – spaljivanje ili zakapanje kako bi se spriječilo širenje zaraze
✔ Redovito prorjeđivanje krošnje – poboljšava prozračnost i smanjuje vlažnost, što otežava razvoj gljivica
Za više informacija i preporuke proizvoda, kontaktirajte Andermatt Bioinput!