Monilija laxa i Monilija fructigena vrlo su ekonomski značajne bolesti koštićavog voća. Najčešće napadaju višnju, trešnju, breskvu, marelicu, šljivu i rjeđe jabuku i krušku.
Prvi simptomi se manifestiraju u vidu sušenja mladica u cvatnji ili odmah iza cvatnje. Mladica procvate, ali tada veći ili manji broj cvjetova počinje naglo smeđiti, sušiti se i propadati.
Gljivica najčešće prezime u oštećenim granama i zaraženim mumificiranim plodovima koji ostanu u krošnji ili ispod nje. Osim grančica i mumija na stablu, mogući je razvoj i iz ostavljenog i trulog voća ispod stabala u proljeće. Najčešća je infekcija kroz cvijet.
Gljivice uzrokuju sušenje mladice
Sredstvo Propoli tvrtke BIOinput
Najkritičnije razdoblje za infekciju je cvatnja uz kišovito i prohladno vrijeme. Konidije gljive prodiru kličnom cijevi u unutrašnjost cvijeta putem cvjetne njuške, latica ili prašnika. Micelij nastavlja rastom i ulazi u cvjetnu stapku te poslije u mladicu gdje izlučuje toksine i uzrokuje sušenje mladice. Ukoliko je vrijeme tijekom cvatnje vlažno i povoljno za razvoj bolesti tijekom više godina gljiva prisutna na stablima kroz nekoliko vegetacija stradaju mladice, javlja se smolotok i voćka se polagano slabi i suši, što se najčešće događa kod breskve, marelice i višnje.
Kada voćka prođe fazu cvatnje i plodovi malo narastu, nema više mogućnosti prodora gljive u mladicu.
Tvrtka BIOinput nudi tri načina za borbu protiv ove opasne i uporne bolesti.
Tri načina tretiranja voćaka
Koji način odabrati ovisi o voćnoj vrsti, o kondiciji biljke i intenzitetu bolesti prijašnjih godina. U svim tehnikama suzbijanja koriste se sredstva koja imaju kontaktno djelovanje te rade fizičku barijeru na biljci zbog koje patogen ne može ući kroz cvjetnu stapku u unutrašnjost biljke. Osim toga, sredstva djeluju tako da ojačavaju imunitet biljke i induciraju njen autoimunitet stimulirajući razvoj fitoaleksina. Zaštita u ekološkoj proizvodnji isključivo je preventivna. Suzbijanje bolesti nije lako, pogotovo ako je tijekom cvatnje kišovito.
Tablica 1. Tri načina tretiranja
Sredstvo | Vrijeme tretiranje | Napomena |
Mikroorganizmi |
|
Doze koje se koriste za prskanja su od 3-5 l/ha. Sredstva djeluju na smanjivanje potencijala šupljikavosti lista i kozičavosti lista. |
Red block |
|
Koristiti dovoljno vode, dobro okupati biljke. Proizvod sadrži jako puno crvenih algi, joda i karboksilnih kiselina koje utječu na površinu na koju su nanijete. Osim toga u fazi šare i u berbi proizvod djeluje na ujednačeniju boju i povećava brix-e u plodovima. |
Securzolfo + Propoli |
|
Bitno je da je biljka pokrivena proizvodom tijekom cijelog razdoblja cvatnje. |
Za točne doze kontaktirajte tvrtku BIOinput!
Osim prskanja, u ekološkoj proizvodnji je više nego u bilo kojoj drugoj proizvodnji obavezo primjenjivati agrotehničke mjere. Potrebno je odstraniti suhe ili polusuhe grančice barem 20 centimetara ispod mjesta infekcije. Sve mumije se moraju odstraniti, spaliti i zakopati kako bi se smanjio infektivni potencijal bolesti.
Za sve detalje o zaštiti voćaka, obratite se tvrtki BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata.
Foto: Xilius/bigstockphoto.com