Opis

CARBO-ECO® CaB

KATEGORIJA:
EC gnojivo

AKTIVNE TVARI:

  • 8,0% vodotopivi kalcij (CaO) (92 g/l topivog kalcijevog oksida = 65 g Ca/l)
  • 0,3% B (Bor)
  • 23,0% ekstrakt morskih algi (Ascophyllum nodosum)

FORMULACIJA:
Koncentrat za suspenziju (SC)

STANDARDNA DOZA:

  • Folijarno: 500 ml–1 l/100 l vode
  • Navodnjavanje: 1 l/100 l vode

PRIMJENA:
Za sprječavanje i ispravljanje nedostatka kalcija.

DJELOVANJE:

  • Poboljšava kvalitetu plodova i sprječava fiziološke poremećaje skladištenja.
  • Sprječava fiziološke poremećaje poput gorkih pjega u jabukama.
  • Povećava otpornost biljaka na stresne uvjete.

PREPORUKE ZA UPOTREBU:

  • Jabuke: Za čvrstoću plodova i prevenciju gorkih pjega: više tretmana s 6–8 l/ha od završetka cvatnje do berbe (kod sorti osjetljivih na hrđu tek od veličine oraha).
  • Jagode: Za opskrbu kalcijem: 3–4 tretmana s 6–8 l/ha od početka cvatnje do berbe.
  • Vinova loza: Više tretmana s 6–8 l/ha od vidljivih cvatova do mjesec dana prije berbe.
  • Koštičavo voće: Za opskrbu kalcijem i poboljšanje asimilacije: 2–3 tretmana s 6–8 l/ha od početka cvatnje do berbe.
  • Povrće: Više tretmana s 4–8 l/ha čim se razvije dovoljna lisna masa, s ponavljanjem svakih 12–15 dana prema potrebi.
  • Ukrasno bilje: Za kvalitetu lišća i opskrbu kalcijem: 6–8 l/ha svakih 10–15 dana čim se razvije dovoljna lisna masa.
  • Krumpir: Za poboljšanje asimilacije, povećanje prinosa i opskrbu kalcijem: 1–2 tretmana s 8 l/ha od početka zatvaranja redova.

PRAKTIČNI SAVJET:
Kalcij je ključan za izgradnju staničnih stijenki i opću otpornost biljaka, dok bor doprinosi boljoj oplodnji. Redovitom primjenom kalcija kroz tlo, folijarnim tretmanima i pravilnim navodnjavanjem možete značajno smanjiti pojavu vršne truleži kod rajčica, paprike i bobičastog voća.

MOGUĆNOST MJEŠANJA:
Carbo-Eco Ca obično je kompatibilan s većinom sredstava za zaštitu bilja. Međutim, preporučuje se provesti test miješanja s malim količinama namijenjenima za prskanje kako bi se spriječila pojava taloženja, osobito kod pripravaka koji sadrže sumpor ili bakrov sulfat.