Puccinia recondita je uzročnik smeđe hrđe pšenice koja se još se naziva i lisna. Javlja se svake godine i u gotovo svim područjima uzgoja pa je samim time i najznačajnija hrđa strnih žitarica. Bolest podjednako napada i ozimu i jaru pšenicu, a s obzirom da su za njen razvoj potrebne nešto više temperature, jači napad se može očekivati kod genotipova koji imaju dužu vegetaciju.
Puccinia striformis je uzročnik žute ili crtičave hrđe, a napada sve strne žitarice dok najveće štete nanosi pšenici. Iako bolest napada prvenstveno listove, posebnu pozornost treba obratiti na zarazu klasova koja može uzrokovati gubitke prinosa veće od 20%.
Optimalni uvjeti za zarazu su visoka vlaga u trajanju između 4 i 6 sati i temperature od 10 do 15°C zbog kojih možemo zaključiti da se ova hrđa javlja najranije.
Rješenje je MANZIC MZ
Manzic MZ je proizvod koji može pojačati reakciju metaboličkih sustava površinskih slojeva lišća i plodova, a održava optimalnu razinu prirodnih fizioloških procesa biljaka u smislu prisutnosti plamenjače, Bremia spp., Pseudoperonospora spp.,
Alternaria spp., Anthracnose spp., Venturia spp., Blast, Cercospora spp., Cladosporiosis spp., Corineus spp., Escoriosi spp., crna trulež, hrđa, Septoria spp.
Vrlo učinkovito i brzo djelovanje ukoliko se primjenjuje ubrzo nakon pojave infekcije (6-12 sati). Proizvod može zaustaviti ulaz hifa u biljno tkivo. Slobodno se koristi u aplikacijama tokom cvatnje. Ne sadrži bakar ni fosfite.