Željezo se ubraja u elemente čija je pokretljivost u biljkama osrednja ili čak spora, odnosno loša. Distribucija željeza iz starijeg tkiva u mlađe je spora, te se njegov nedostatak prvo javlja na najmlađim listovima.
Manjak kalija u biljci podstiče pojavu nedostatka željeza. U prirodi se ova pojava najčešće javlja na alkalnim tlima s visokim sadržajem vapna.
Pojava kloroze na alkalnim tlima bogatim kalcijem, dolazi zbog povećanog sadržaja «aktivnog» kalcija, koji sprječava usvajanje željeza.
BIO 3 – FERRO je gnojivo na bazi željeza, formulirano novom i jedinstvenom tehnologijom koja koristi anorganske mikročestice velike površine, što omogućuje ravnomjernu raspodjelu proizvoda na tretiranoj vegetaciji. To podrazumijeva brzu apsorpciju mikrohranjivih sastojaka, što dovodi do brzog, učinkovitog i dugotrajnog djelovanja na nedostatke Fe. Može se koristiti preventivno, kao i u slučaju kloroze zbog niskih temperatura, prekomjernog potapanja itd. Pojačava prirodnu obranu biljke.
Preporučuje se za sve usjeve koji su izloženi željeznoj klorozi, kao što su: voće (koštičavo voće, agrumi, kivi itd.), vinova loza, jagoda, povrće, industrijske kulture, cvijeće i ukrasno bilje, itd.