Upravo je vrijeme prije berbe vinove loze razdoblje kada prijeti opasna i štetna bolest pod nazivom siva plijesan (Botrytis cinerea).

Siva plijesan smatra se najštetnijom bolesti vinove loze kontinentalnog dijela Hrvatske. Najuočljiviji simptomi bolesti javljaju se na grozdovima u razdoblju promjene boje do potpune zriobe. Na bobama se nakon nekog vremena pojavljuju karakteristični simptomi u vidu paučinaste sive prevlake. Razvoju bolesti pogoduje vruće u vlažno vrijeme kakvo često prevladava bas upravo u vrijeme prije berbe.

U programu zaštite od sive plijesni najčešće se provode 4 tretiranja godišnje: neposredno nakon cvatnje, prije zatvaranja boba, u šari, te 28-29 dana prije berbe, ovisno o fungicidu koji koristimo. Fungicidi koje imamo na tržištu, a koji imaju djelovanje na sivu plijesan imaju veliku manu, a to je da utječu na organoleptička svojstva vina jer ostavljaju rezidue, a i zbog duge karence ne mogu se koristit u neposrednim vremenima prije berbe.


Siva plijesan smatra se najštetnijom bolesti vinove loze kontinentalnog dijela Hrvatske

Bioinput d.o.o. iz Varaždina izbacio je na tržište novi fungicid Armicarb koji između ostalih bolesti rješava i probleme sive plijesni na vinovoj lozi. Najbolje od svega je što je u borbi sa bolestima jednako učinkovit kao najbolji fungicidi kemijskog porijekla iste namjene, a ne ostavlja rezidue i nema karencu.

Armicarb dolazi u praškastom obliku koji je topiv u vodi. Aktivna tvar Armikarb-a je 85% kalij- bikarbonat kojem je dodano 15% ( w/w) adjuvanata od dvije različite komponente posebno selekcionirane da disperziraju kalij bikarbonat po biljnoj površini te povećavaju učinkovitost fungicida, ujedno smanjujući fitotoksičnost aktivne tvari. To je ujedno i najvažnija razlika naspram neformuliranih proizvoda na bazi kalijevog bikarbonata kakve možemo naći na našem tržištu. Kod pravilnog korištenja omogućuje se potpuna pokrivenost površine aktivnom tvari i osigurava jednakomjerno raspršivanje proizvoda. Proizvod najbolju učinkovitost daje u visokom potencijalu infekcije te u kišnom razdoblju kada njegov sastav u potpunosti osigurava pokrivenost i otežava ispiranje prilikom kišnog i vlažnog razdoblja.

Djelovanje kalijeva bikarbonata povezano je s promjenom pH vrijednosti, osmotskog tlaka i ionske ravnoteže između karbonata i bikarbonata osjetljivih gljiva. Kontaktnim djelovanjem sprječava razvoj niti, micelija i spora (preventivno i kurativno djelovanje). Višestruko djelovanje na metaboličke procese (tzv. multi-mode) upućuje na nisku razinu rizika od rezistentnosti. Pojačana vlažnost tijekom ili nakon primjene poboljšava učinkovitost. Stoga se primjena Armikarb-a preporučuje u večernjim satima. Proizvod se primjenjuje folijarno, prskanjem, motornim, traktorskim ili leđnim prskalicama.

Proizvod se godinama koristi u mnogobrojnim zemljama kao Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Italija, Švicarska te u pokusima i brojnim istraživanjima pokazuje jednaku učinkovitost kao kemijski pesticidi. Njegova velika prednost je što ne ostavlja rezidue i može se koristiti u ekološkoj proizvodnji.

U nastavku donosimo tablicu primjena. Proizvod možete naći u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede.

Za sve informacije, kao i način korištenja, kontaktirajte nas na dolje navedene kontakte.

Foto: FreeProd/bigstockphoto.com